Facebook ни събира, Facebook ни дели

От скоро съм в интернет, но вече почнах да откривам толкова интересни неща. Едно проучване на Facebook ме накара да се замисля и дори да се сетя за една моя стара приятелка – Lain:

Концепцията, че живеем в взаимосвързан свят, където връзката на индивида с друг е в рамките на шест степени на разделение е стара. Още през 1967 г. психологът Стенли Милграм публикува тази своята теория, която и до днес се явява като база за поп културата  и социологията.

Възхода на социалните мрежи през последното десетилетие,  обаче ни направи още по-близки. Вчера Facebook пусна две проучвания, които показват, че “фейбукърите” са много по-близо един до друг, отколкото си мислят. Направено в сътрудничество с  Università degli Studi di Milano, проучването на FB показва, че ако в световен мащаб средната стойност на разделение да  е шест степени, то  потребителите на Facebook са разделени от четири четири степени.

“Всеки нов потребител, който се присъединява към Facebook е потенциална връзка, която ще направи, която ще направи пътя между другите по-кратък”, казва Lars Backstrom, софтуерен инженер на Facebook Data Team.

По време на изследването е открит и друг интересен факт – докато броят на степени на разделение между потребителите във всички държави, страни и дори континенти намалява, по-голямата част от нашите приятели са струпани около нас на местно ниво, 84%  от всички връзки са между потребители, които живеят в една съща страна.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: